Futószótár


A

Arch-lock
(Boltozat-merevítés): Olyan szerkesztési eljárás, amely során a cipőfelsőrész középső részét a középső talp körül további merevítéssel látják el.
Achilles Flex Notch
(Achilles hajlító-rovátka): A sarokrészre tervezett rovátka, amely védi az Achilles-ínt a sérüléstől.


B

b/cR
A Saucony egyedülálló fújt gumivegyülete, amely könnyű és rugalmas külsőtalp-anyagként szolgál: további kipárnázást biztosít, és hozzájárul a cipő tartósságához.

Board Lasting
(Táblás formázás): Olyan formázási módszer, amely során a felsőrész anyagát áthúzzák a kaptafa alsó szélén, és egy táblához rögzítik. A lábfej alatt ettől stabil felület képződik.

Bagel
(“Zsömle”): A középső talp fröccsöntött része, amely a 3-dimenziós rácskazetták hordozójául szolgál.


C

Custom Ride Management
(CRM, Egyéni futás-menedzsment): Ezt a nevet a futók egyéni preferenciáit és igényeit megcélzó stílus különböző termékei viselik.

Contour Last
(Kontúr-kaptafa): A Saucony legújabb félig hajlított kaptafája. A Kontúr-kaptafa, fokozatosan vékonyodó, gondosan felépített formájánál fogva a láb anatómiailag tökéletes mása.

Compression Molding
(Kompressziós fröccsöntés): Olyan fröccsöntési eljárás, amelynél a cipő egyes részeinek formázásához hőt és nyomást használnak.

Compression Cradle
Kompressziós bölcső (C2) Bölcsőszerűen megtámasztja a lábfejet, enyhíti a becsapódást és kényelmes párnázást nyújt.

CMEVA – CMEVA
Sokoldalú középső talp anyag; tartós könnyű és jó párnázást biztosít.


D

Dual Density Midsole
(Kettős sűrűségű talp): Nagyobb sűrűségű EVA a talp középső részén, amely csökkenti a becsapódás utáni lefelé fordulás (borintás) mértékét, és meghatározza annak maximális szögét.

Dome
(Kupola): Átlátszó, fröccsöntött “ablak”, amely láthatóvá teszi a rácsozatot.

Drylete
A cég saját, sportruházathoz és sportcipőkhöz használt HINAD anyaga, amely elvezeti a nedvességet a testről.

Decoupled SRC Crash Pad
Különálló SRC Crash Pad – Becsapódás tompító Csillapítja a sarok ütközését.

De-Coupled Heel
(Leválasztott Sarok): Izolált sarok-ütéscsillapító párna, amely elszigeteli a lábat érő ütést, és a lefelé fordulás (borintás) mértékének csökkentésén keresztül lehetővé teszi a lépésciklusba történő simább átmenetet.


E

EVA
(Etilén-vinil-acetát): Egy minden eddigitől eltérő talp-alapanyag, amely könnyű, a mozgásra reagáló párnázást és tartósságot biztosít.

E.A.S.
(Engineered Asymmetrical Sole, Mérnöki tervezésű, aszimmetrikus talp): A bio-specifikus futócipők tervezése mögött álló Saucony-filozófia. Az E. A. S. filozófiája áll a cipő minden részének tervezése és funkciója, valamint egymással és a lábbal való együttműködésük hátterében.


F

Flex Grooves
(Hajlító rovátkák): A középső és a külső talp csatornái, amelyek lehetővé teszik, hogy a cipő a talp természetes mozgásával összhangban meghajoljon.


G

Grid 2
(2. Rács): Kiváló visszapattanó tulajdonságokkal rendelkező vegyület Hytrel szálakba csavarva, amely további párnázást és stabilitást biztosít a sarki szakasznak.

Ground Control
(Talaj-kontroll): Könnyu, rugalmas “sorompó” a középső és a külső talp között, amely a természetes talajon megvédi a lábat a kövek okozta igénybevételtől.

Grid Cassette
(Rácskazetta): A Saucony szabadalmaztatott technológiája. Hytrel-szálakból szövött szerkezet, amely kiváló párnázást és stabilitást biztosít azáltal, hogy az ütést a sarok közepére összpontosítja.


H

Hytrel
Kiváló teljesítményű műayag elasztomer, amelyet valamennyi rácskazetta gyártásánál felhasználnak.

HRC
(Forefoot ; HRC – a lábfej elülső részén): A cipő elülső részének mozgásra reagáló anyaga, amely a lépés ciklusának későbbi szakaszában is biztosítja a kipárnázást.


I

Ionic Cushioning System
(Ionikus párnázási rendszer): Fröccsöntött “tartóoszlopok” a középső talpban, amelyek egymástól függetlenül működnek az ütések felvétele és a nyomás eloszlatása érdekében.


K

Kevlar
(kevlár): Rendkívüli érdességű és kopásállóságú aramid-vegyület, amelyet az erőteljes behatásoknak kitett területek megerősítésére használnak.


M

Motion Control Device
(MCD, Mozgáskontroll-eszköz): Sűrűbb anyagból készült stabilizáló eszköz, amelynek feladata a lefelé fordulás (borintás) ellenőrzése, valamint az, hogy a helyes lépésciklusba terelje a futót.

Midsole Post
(Középső talposzlop): Nagyobb sűrűségű vagy merev anyagból készült stabilizáló eszköz, amely a cipő középső részén helyezkedik el, feladata a lefelé fordulás (borintás) maximális szögének ellenőrzése.

Midfoot Support Bridge
(A láb középső részét alátámasztó híd): A középső talpnak a lábszárcsont alatti részébe beépített merev anyag, amely torziós merevséget tart fenn és segít a láb semleges pozícióban tartásában a lépés-ciklusnak abban a fázisában, amikor a terhelés a láb középso részére nehezedik.

Memory Foam
(memóriahab): Nagy sűrűségű hab, amely tartósan felveszi bárminek az alakját, amivel kapcsolatba kerül.


O

Over-lasting
(Áthúzott formázás): Olyan szerkesztési módszer, amelyben a felsőrész anyagát a középső talp külseje körül húzzák le.


P

POS
(Polymer Outsole, Polimer külső talp): Külsőtalp-anyagok keveréke, egy könnyű hordozóhoz kötve, amely a kiváló összehúzódási tulajdonságokat és a kis súlyt a tartóssággal és a kiváló reagálási tulajdonságokkal egyesíti.

PowerGrid


R

RB Sockliner
(RB-bélés): EVA bélés, amely kivehető, így könnyítve meg a talpbetét és a lúdtalpbetét használatát.

Resilite Polyurethane
(Resilite poliuretán): tartós középsőtalp-alapanyag.


S

Synthetic Leather
(műbor): Uretán, vagy vinil-alapú bőrhelyettesítő anyag, amelyet könnyű karbantartani, erős és nagyon kicsi a súlya.

Stytherm Heel Counter
(Stytherm sarok-kéreg): Rendkívül tartós kéreganyag, amely formát ad a saroknak és hozzájárul a lábfej hátsó része mozgásának ellenőrzéséhez.

Strobel Lasting
(Strobel formázás): Gyakran csúszó formázás néven utalnak rá. Olyan formázási módszer, amelynél a felsőrész anyagát a kaptafa alsó kerülete mentén rugalmas anyaggal varrják össze.

Straight Last
(Egyenes kaptafa): A Saucony egyenes kaptafáját azért tervezték, hogy a cipő az átlagosnál laposabb lábfejűek számára is kényelmes legyen, miközben továbbra is biztosítja azt az illeszkedést és érzést, amelyről a Saucony ismert. Először a Motion Control termékeknél használták, amelyeket az átlagosnál nagyobb lefelé fordulás (borintás) kezelésére terveztek.
 
Standard Last
(Standard kaptafa): A Saucony félig hajlított kaptafája, amely arról ismert, hogy a klasszikus Saucony-illeszkedést biztosítja. A lábfej elülső részén széles, a saroknál keskeny, és az átlagos lábtípus számára rendkívül kényelmes.

SSL EVA – SSL EVA
Legfejlettebb EVA keverékünk, ami a lehető legkisebb súly mellett maximalizálja a becsapódás tompítást, a rugalmasságot és a tartósságot.

Slip Lasting
(Csúszó formázás): Olyan formázási módszer, amelynél a felsőrész anyagát teljes egészében áthúzzák a kaptafán, és a talpnál egymáshoz öltik. Ez a formázási módszer biztosítja a legnagyobb rugalmasságot, valamint a láb természetes alakjához való maximális alkalmazkodást.

Scotchlite Reflexive by 3M
(Scotchlite fényvisszaverő a 3M-tol): A láthatóságot növelo, kiváló fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkező anyag.


T

Triple Density Midsole
(Háromszoros sűrűségű középső talp): A hagyományos, kettős sűrűségű középső talp egy harmadik EVA sűrűségi réteggel kombinálva és a lefelé fordulás (borintás) csúcsszakaszán elhelyezve. Célja a lefelé fordulás (borintás) maximális szögének ellenőrzése.

Triangle Lugs
(Háromszögletű talpborda): A Saucony szabadalmaztatott talpborda-designja, amely kiváló összehúzódási tulajdonságokkal rendelkezik, és plusz párnázást biztosít.

TRB
(Torsion Rigidity Bar, Torziós merevítőrúd): A lábfej középső részét alátámasztó, könnyű alkatrész, amely segít a lábfej megfelelő mozgásának fenntartásában. Azért tervezték, hogy nagyobb alátámasztást biztosítson a könnyebb termékeknek, és a lépésciklus lábfejközépi szakaszán gondoskodjon a megfelelo torziós merevségről.
 
T-Grid (T-rács)
A Saucony szabadalmaztatott rácstechnológiája, kiegészítő lábközépi torziós alátámasztással kombinálva. A kiterjesztett Hytrel-sípcsontvédelem, amely keresztülhúzódik a lábfej középső részén, ott biztosítja a torziós merevséget, ahol arra szükség van.

Tapered Last
(Fokozatosan vékonyodó kaptafa): A Saucony hajlított kaptafája oldalsó alátámasztást biztosít, miközben lehetővé teszi a gyors és sima sarok-lábujj átmenetet. A magasabb rüszttel rendelkező, és a bio-mechanikusan hatékonyabb futók számára készült.


X

XT-900
A Saucony egyedülálló szénszálas gumi külsőtalp-alapanyaga, amely jobb összehúzódási tulajdonságokat kínál, anélkül, hogy ez a tartósság rovására menne.

XT-600
A Saucony egyedülálló szénszálas gumi külsőtalp-alapanyaga, kiváló karcolásállósági és összehúzódási tulajdonságokkal.